Forloren hare

En fantastisk opskrift fra min mors køkken. Oprindeligt er den vist fra Alt for Damerne, men jeg har en kopi af den side, som min mor klippede ud og klistrede ind i hendes opskriftssamling. Man kan ikke læse halvdelen af den, men jeg kan den heldigvis udenad.
Jeg skriver den som jeg laver den:

Ingredienser (6 personer med rigelig sovs):

Fars:
½ kg hakket oksekød
½ kg hakket kalv/flæsk
2 æg
3 spsk rasp
4 spsk rødvin
sort peber fra kværn
salt
½ tsk timian
½ tsk allehånde
8 stødte enebær
300 g bacon i skiver

Sovs:
70 g smør
8 spsk mel
6 dl mælk
5 dl vildtbouillon
1 spsk ribsgelé
4 spsk sukker
4 spsk rødvinseddike (eller sherryeddike)
Evt. lidt brun Maizena jævner i baghånden hvis sovsen bliver for tynd.

Ovnen tændes på 250 grader. Det hakkede kød røres med æg, rasp og rødvin og krydres med salt, peber, timian, allehånde og stødte enebær. 150 g bacon skæres i små stykker og røres i farsen. Form farsen som et tykt, lille brød og læg den i et dybt, ovnfast fad. Dæk den med de sidste 150 g bacon – træk det godt ud og pak det godt rundt om “haren” – en skive på langs og resten på tværs. Saml de løse ender under haren. Sæt haren i den varme ovn i 20-30 minutter.

Imens laves en opbagt sovs. Smørret smeltes (må ikke brune) og melet røres i. Spæd med mælk og bouillion lidt efter lidt (gem noget bouillon til senere) – f.eks. 1 dl ad gangen – under kraftig omrøring til sovsen er glat. Tilsæt 1 spsk ribsgelé og lad sovsen småkoge.

Samtidig med at sovsen laves, blandes sukker og eddike i en lille gryde og koges sammen til blandingen er mørkebrun og karamelagtig (hold øje med det). Hæld det i den småkogende sovs (det giver farve og smag) og rør rundt.

Når haren har fået 20-30 minutter og har fået en god kulør, tages fadet ud og varmen skrues ned til 200 grader. Hæld det afsmeltede fedt og nas, som har samlet sig i fadets bund, fra og overhæld haren med den opbagte sovs. Sæt haren tilbage i ovnen og steg den færdig i 45 minutter. Et par gange skal ovnen åbnes, haren trækkes lidt ud og den dækkes igen af sovs (bare tag en ske og hæld det over igen).

Tag haren ud og hold den varm. Imens hældes sovsen over i en gryde (evt. gennem en si, hvis den er meget klumpet – pres så meget sovs igennem sien som muligt) og koges igennem sammen med ca. 1 dl fløde og 1 dl bouillon. Sovsen smages til med gele, salt og peber og tilsættes evt. lidt kulør.

Serveres med kartofler og tyttebærsyltetøj – der vil ikke være et øje tørt!