Mørbradgryde

En dejlig klassiker til selskab. Opskriften her passer ca. til 6 mennesker – ofte er det en god idé at bruge to mørbrader – og opskriften kan let skaleres op eller ned og forholdet mellem de forskellige kødingredienser kan let varies efter smag. Opskriften er inspireret af en af min mors veninder, der næsten aldrig lavede mad selv – men den her lavede hun! Den smager rigtigt godt – og med helt enkle midler. Det meste kan laves i forvejen – så er den hurtig at lave færdig når gæsterne kommer – eller bare når det er spisetid.

Ingredienser:
1 svinemørbrad
1 pakke cocktailpølser (kan udelades eller fordobles – helst ikke fra dåse)
1 glas syltede perleløg eller frosne perleløg – ca. 200 g
1 pk bacon i tern (jo mere “chunky”, jo bedre – ca. 200 g
2 store dåser tomatkoncentrat (ca. 140 g per styk)
2,5 dl creme fraiche (18%) – hav lidt mere klar om nødvendigt
Citronsaft (gerne fra flaske)
1 pose frosne ærter
salt&peber
smør til stegning

Svinemørbraderne pudses – dvs at så mange sener og hinder som muligt skæres af – med en mellemstor skarp kniv. Det tager LANG tid, så det skal du starte på i god tid – gerne flere timer før, f.eks. om formiddagen. Mørbraderne skæres derefter ud i bøffer, ca. 1½-2 cm tykke og de bankes let med en kødhammer til pæne bøffer. Det gør slet ikke noget hvis der er ureele stykker i mellem. Bøfferne steges i en stegegryde (den som hele retten ender i) i smør. 2-3 minutter på hver side og gerne i flere omgange, og når de er færdige tages de op og stilles til side.

Hvis stegesmørret er blevet for branket skiftes det ud med en lille klat ny smør, men der er god smag i det gamle efter bøfstegning, så det er en fordel at beholde det. Baconen steges så i resterne af smørret sammen med et ordentlig skud peber, indtil det er sprødt, og så tilsættes de afdryppede – eller frosne – perleløg. Der steges videre indtil løgene har fået lidt stegeskorpe. De kan også steges ved siden af og så sættes til baconen, når dén er færdig – det kan være lidt vanskeligt at stege det samtidigt (især med frosne perleløg).

Når løggene og baconen er klar, så tilsættes tomatpuréen, og den steges med ca. 3-5 minutter – den må godt branke lidt. Så er det i med creme fraichen, citronsaft, salt og peber og det koger i 15 minutter. Derefter smages det til. Der skal være en god syrlighed fra citronen og lidt skud fra peberen. Hvis der ikke er væde nok, så tilsæt mere creme fraiche eller måske ligefrem piskefløde.

Imens steges cocktailpølserne på en pande i lidt smør. Igen mellemvarme, og optimalt set, så skal de tages af lige før en første sprænger. Men det er jo svært at vide, så gå bare efter at få en god stegeskorpe på dem. De stilles til side.

Her kan der holdes en god pause. Du har (1) en gryde med sovsen, (2) en skål med bøfferne og (3) en skål med pølserne. Når der er ca. 15-20 minutter til spisetid, så varmes sovsen op til kogepunket (jo større portion, jo længere tid tager dette trin), og bøffer og pølser tilsættes, og der varmes op i 3-5 minutter (igen, afhængig af portionens størrelse). Tricket er ikke at overkoge bøfferne – så der er ingen grund til at bringe den til kogepunktet igen. Til sidst hældes de frosne ærter i, der røres rundt og efter 1-2 minutter, er retten klar (check med en ært om den er varm nok).

Serveres bedst med kartoffelmos (hvis du orker at lave det), men alm. hvide ris er også gode og giv gerne asier til.

Tips:
Man kan også bruge andre former for kød i – oksemørbrad, hvis man er rig – det vigtigste er at det ikke steges for længe, og at det er mørt. Ikke bankekød eller “stroganoff” kød – måske noget godt bøfkød kan bruges, men det har jeg ikke prøvet.

Til rigtigt store portioner er det nok bedst at stege bøfferne på en pande ved siden af og lave sovsen separat.

Der kan som sagt også bruges lidt piskefløde sammen med creme-fraichen, men det er ikke nødvendigt.

Jeg tænker også tit på at stege baconen med mild paprika og at tilsætte noget rødvin sammen med cremefraichen, men jeg har ikke gjort det endnu…