Blomkålsgratin

En gammel ret – men den smager godt! Det her bliver en ordentlig portion – kan også godt brødføde seks mand – men passer godt til en almindelig gratinform. Målene kan evt. halveres, hvis du har en mindre form. Inspireret af opskriften på Birthe’s madside. Jeg skriver den som vi laver den.

Ingredienser:
150 g hvedemel
8 dl mælk
50 g smør
8 æg delt i æggeblommer og æggehvider (eller færdigkøbte blommer og hvider)
2 blomkål
salt
peber
evt. ristet bacon, skinketern eller lign.

Del blomkålshovederne i små buketter og tænd ovnen på 175 grader.

Mælken kommes i en god, tykbundet gryde og melen tilsættes. Der røres kraftigt til melen er opløst og så opvarmes forsigtigt til kogepunktet under omrøring. Når det koger (bare der kommer én boble (spelling?) er det fint nok. Gryden tages af varmen, smørret tilsættes under omrøring og det står og køler lidt mens æggehviderne piskes meget stive (du skal kunne vende røreskålen på hovedet uden at massen falder ud).

Derefter tilsættes æggeblommerne til meljævningen en af gangen og røres godt ud i massen. Hæld blomkålsbuketter, kød, salt og peber (rigeligt!) i massen og rør rundt. Vend de piskede hvider i (de skal være godt fordelt, men det gør ikke noget at man kan se hvide her og der – jo mere man rører rundt, jo mindre luftig bliver gratinen).

Gratinformen smøres og rasp fordeles på siderne (hæld overskydende rasp fra). Hele molevitten hældes i formen og den sættes (uden låg) ind i ovnen på nederste rille og bages 1 time (hellere lidt mere end lidt mindre).