Rødgrød

En klassiker fra Frøken Jensen og en sjælden lækkerhed. Man bør hver sommer unde sig selv at smage det. Minimum kræver det en bakke solbær og en bakke ribs, så når man ser det i butikkerne (eller ved gårdudsalg på landet), så slår man til! Utrolig lækker, men lidt det griser, tager lang tid, og det er svært at jævne den rigtigt. Men nøj, hvor det smager!

Ingredienser til en rimelig portion (kan ganges op eller ned afhængig af hvor mange bær man har):
3/4 kg bær – lige dele solbær og ribs (ikke flere ribs end der er solbær)
3/4 l vand
1½ dl sukker
kartoffelmel.

Bær og vand bringes i kog, og bærrene koges møre (så de er kogt noget ud og de hele bær let kan mases med en ske mod grydekanten). De kan næsten ikke overkoges. Det tager nok ½-1 time eller deromkring.

Så hældes det gennem en sigte – hæld forsigtigt, det sprøjter og farver meget! – over i en skål og bærrene moses godt så al saften bliver presset ud. Hvis du har meget, så gør det af et par gange. Saften hældes over i en ren gryde (evt. sigtes det direkte i den rene gryde, hvis al saften kan være der uden at gøre sigten) og smages til med sukker. Sukkermængden kan variere afhængig af bærrenes sødme, med 1-2 dl skal der nok bruges. Den skal ikke være FOR sød – man kan altid give stråsukker til og lade folk tage mere sukker, om nødvendigt Så sættes saften til at koge ved middelvarme. Mens det varmer op, røres kartoffelmelen med lidt vand (kan nok bedst gøres ved at ryste det i en melryster), og når saften koger, tages den af blusset og den opløste kartoffelmel røres i lidt af gangen. Det tykner efter ca. et minut – tilsæt ikke for meget, så den bliver for tyk – det bliver den meget nemt, skal jeg hilse og sige! Så hæld en del i, rør rundt, vent et minut, se hvor tyk den er, hæld mere i, hvis den ikke er tyk nok. Er du tvivl, så hæld kun ganske lidt ekstra i. Når først der er kartoffelmel i, må den ikke koge igen. Når tykkelsen er tilpas, hældes den i serveringsskålen, drysses med lidt sukker og stilles til afkøling til den skal spises. Det tager mindst 1 time.

Frøken Jensen siger 4½ spsk kartoffelmel pr. liter saft – du kan afmåle saften før den hældes i den rene gryde, men det husker jeg ikke altid at gøre.

Serveres med piskefløde. Muligvis også mælk og stråsukker (altså sukker til at strø på efter smag).

Man kan også hælde nogen hindbær i, hvis man vil, men solbær/ribs skal udgøre i al fald 3/4 af bærmængden.

Hvis man ikke lige vil lave rødgrød dén dag man har skaffet bærrene, så skyller man bærerne, nipper stilkene af (lader den lille brune “dut” sidde på solbærrerne) og fryser dem ned – sammen eller i hver sin pose. Så tages de op om morgenen (eller dagen før), hældes i en gryde og står og tør op til man skal i gang.