Rødkål

Rødkål er så godt når man laver det selv! Opskriften er baseret på den i Frøken Jensen 🙂

Ingredienser:
1 lille rødkålshoved (ca. 1.2 kg)
50 g smør
1 dl eddike – helst rødbede-eddike, men æblecider-eddike kan også gå
2 æbler, f.eks. Belle Boskop eller bare alm. røde æbler, skrællede og i skiver
2 spsk flydende honning
omkring et par dl sukker
rigeligt med salt
1-2 dl ribssaft
evt. 2 spsk andefedt

Rødkålen snittes fint uden stokken, nemmest på en food-processor. Smørret smeltes i gryden til det bruser. Så hældes rødkålen og eddiken ved og det varmes/koges godt under låg i 15-20 minutter. Ang. eddiken, så er det som sagt bedst at bruge rødbede-eddike – det kan man egentlig ikke købe, men man får det fra et glas rødbeder – det er dét rødbederne ligger i! Andre slags eddiker kan også bruges (hvidvin etc, måske også lager-eddike) men jeg har altid brugt rødbede-eddike og/eller æblecidereddike. Det sidste især, hvis man ikke lige kan få nok ud af rødbederne. Rødbede-eddike er med til at give en fantastisk farve.

Efter 15-20 minutter eller deromkring (når det hvide i rødkålen også er blevet rødt), hældes ribsaft, æbler, sukker og salt ved. Målene er meget ca. mål, og der skal smages godt til. Start med ca. 3/4 dl sukker og 1 spsk salt. Kålen koges videre under låg ved lavt blus i ca. en time. Kålen skal være mør, æbleskiverne skal være opløst. Smag til med sukker, salt og evt. mere eddike (hvis den er for sød). Hvis du laver den til andesteg, så vend et par spsk andefedt i kålen før servering.

Rødkål laves helst dagen i forvejen og varmes langsomt op, når den skal bruges. Tilsæt først andefedtet når den varmes op, altså lige før servering. Den kan også fryses og holder sig fint på køl i en lille uge.