Sødt, umami, sindssygt godt til ost og lignende. Jeg kan huske min bedstemor havde kvæder i haven – nu køber jeg dem sent på efteråret/først på vinteren i en bazar på Nørrebro. Er det de rigtige? I dunno, men det smager godt!
I 2022 lavede jeg en kæmpe-portion af seks store kvæder (2 kg). Her er opskriften på den halve mængde.
3 store kvæder (ca. 1 kg)
300 g sukker
1 stang kanel
1 knold ingefær – ca 15 g
1 vaniliestang
Kvæderne skrælles. skæres i både og kernehus fjernes. Størrelse på store kvæder kan ses herunder (Faxe Kondi for scale). Så skæres kvarterne i mindre stykker, f.eks. ca. 1×1 cm, men det kommer sig ikke så nøje (se foto). Stykkerne kommer i en gryde og dækkes næsten helt med vand (se foto). Sukkeret tilsættes og røres ud i vandet. Kanel, den skrællede ingefærknold, revet skal fra citronen og korn+stang fra en stang vanilie tilsættes og den koges under låg i ca. 60 minutter til kvæderne er bløde. Så tages ingefær, kanel og vaniliestang op, og det koger endnu ca. 20 minutter, nu uden låg. Så ser man til det, og når det ser rødt, klæbrigt og lækkert ud, smages til med sukker og citronsaft. Hvis det stadig er for vådt, så tager man 15-20 minutter til.
Så hældes marmeladen på skoldede glas, gerne lige skyllet med en smule Atamon, og spises til ost, tapas eller andre ting, hvor lidt sødt umami ville være godt. På mindre glas er det også fremragende værtindegaver.