Den er nem, hurtig og smager godt. Den kræver at man har gode basis-varer i køkkenet, dog. Den er tilpasset efter denne opskrift: https://www.englerod.dk/2017/12/vegansk-julesovs/
Ingredienser:
1 rødløg
1 fed hvidløg
2 tsk dijonsennep
2 tsk tomatpuré
2 spsk ahornsirup
1 spsk æblecider-eddike
1 tsk tørret rosmarin
peber
2 dl grøntsagsbouillon (eller anden vegansk bouillion hvis du har)
2 tsk majsstivelse
2,5 dl plantebaseret fløde (Oatly’s Imatfløde er dejlig!)
1 spsk tamari-sauce (eller bare alm. soja) – eller salt, hvis man ikke er vild med soja
evt. kulør
lidt olie (eller vegan block) til at stege i
Rødløget hakkes (det skal blendes senere, så det kommer sig ikke så nøje) og hvidløget hakkes også fint for sig selv. Lav 2 dl grøntsagsbouillon efter forskrifterne på varen. De øvrige ingredienser og masser af skeer findes frem 🙂
Lidt olie (eller andet fedstof) varmes op i en gryde og det hakkede rødløg tilsættes og brunes godt. Det må godt branke en lille smule, det giver smag og farve. Når det er godt brunet, tilsættes det hakkede hvidløg og der steges videre i et minut.
Så tilsættes sennep, tomatpuré, sirup, eddike og rosmarin og der piskes/røres godt for at brænde det lidt af. Tilsæt også en god slat peber. Når det ser jævnt og godt ud (1-2 minutter) tilsættes de 2 dl bouillon under omrøring og så sænkes varmen så det står og simrer lidt (2-5 minutter). Så tilsættes fløden og varmen skal være lav så sovsen ikke bulderkoger, men bare står og hygger sig lidt (vi vil helst undgå at fløden skiller).
Det hele blendes – enten i en separat blender eller en stavblender direkte i gryden. Man KAN også bare sigte sovsen, men så mister man altså noget smag.
Sovsen smages til. Tamari-sovs bruges som salt, sirup som det søde og eddike til syrlighed. Man kan også tilsætte lidt mere sennep hvis man synes og peber skal den nok også have. Lidt kulør kan hjælpe på farven.
Så er den klar, den kan også sagtens fryses.
Nu jeg sidder og skriver den, så tænker jeg om man måske skulle prøve “forloren and” tricket med at koge lidt sukker og eddike sammen i en gryde og hælde det i på et tidspunkt. Jeg kan bare ikke lige på stående fod tænke mig til hvordan det skulle gøres… undlade sirup og eddike i første omgang og så i stedet tilsætte denne suppejas efter bouillonen?