Jule-krydderkage

Den her opskrift er fra Nigella Lawson https://www.nigella.com/recipes/luscious-vegan-gingerbread. Den smager lækkert og julet, og er god til jul, ikke kun fordi man kan bruge de svesker som blev tilovers fra jule-anden!

Jeg har tilpasset opskriften til danske forhold – i originalen bruger hun f.eks. “black treacle” som jeg ikke ved hvad er, så jeg bruger mørk sirup i stedet.

Ingredienser:
150 ml rapsolie
2 dl lys sirup
2 dl mørk sirup
125 g muscovado sukker
8-10 svesker uden sten

30 g friskrevet ingefær
2 tsk stødt kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk allehånde
½ tsk stødt nelliker
½ tsk friskkværnet peber
en smule salt

2,5 dl havremælk
300 g hvedemel
1 tsk natron
2 tsk æblecidereddike

evt. flormelis

Tænd ovnen på 175 grader og find sauterpanden frem. Læg bagepapir i en kageform (ca. 20×30 cm). Afmål olien i et deciliter mål og hæld den i sauterpanden. Brug det samme, nu smurte, decilitermål til at afmåle sirup og hæld begge slags sirup oveni olien. Sæt muscovado-sukker til panden. Skær sveskerne i så små stykker du kan og riv ingefæren.

Bland svesker, ingefær og resten af krydderierne i sukkerblandingen i sauterpanden og varm forsigtigt op. Rør en smule i den for at blande det sammen, men rør ikke mere end nødvendigt.

Når det hele er smeltet sammen og ikke er for varmt, så tages panden af varmen og indholdet hældes i en almindelig røreskål. Havremælken røres i og så tilsættes melen i 3-4 omgange. Rør melen godt ud i blandingen, brug evt. håndmixer men rør ikke mere end du behøver for at undgå mel-klumper. Når melet er rørt i, så tages en lille skål og natron udrøres i to spsk vand (3 cl). Så tilsættes eddiken hurtigt og den skummende blanding hældes straks i dejen, som straks hældes i formen og bages i ca. 45 minutter. Efter 30 minutter lægger jeg et stykke staniol over, og den er færdig når toppen af kagen giver let efter og “bouncer” tilbage når du trykker på den.

Den køler bedst af i formen og smager bedst hvis den har fået lov til at køle af en hel dag. Pak formen ind i bagepapir og staniol. Skær evt. ud i passende stykker før servering og sigt flormelis over stykkerne – det er pænt.