Varm, lækker, engelsk, wholesome, vinter, what’s not to like?
Ingredienser:
1 dl tørrede, mørke svampe, f.eks. Karl Johan eller skovsvampe
300 ml grøntsagsbouillion
2 gulerødder
1 løg
1 tsk tørret basilikum
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret timian
1 dåse røde linser (drænet)
1 dl hakkede, soltørrede tomater
1 stor ds tomatpuré
1 kg kartofler
havremælk
smør
evt. gærflager
evt. persille eller purløg (hakket)
Bland de tørrede svampe og bouillionen og lad dem udbløde i mindst 10 minutter. Skær gulerødder i små firkanter. Hak løgene fint.
Skræl kartoflerne og skær dem evt. i mindre stykker. Kog dem uden salt til de er møre. Mos dem (jeg bruger bare en håndmixer) med en sjat mælk (1 dl?) og et par gode skefulde smør. Smag til med salt og peber (evt. muskatnød).
Tænd ovnen på 225 grader.
Når kartoflerne er sat over, steges gulerødder og løg i en god mængde olivenolie i en sauterpande sammen med basilikum, oregano, rosmarin og timian indtil de er bløde og lækre. Tilsæt tomatpuréen og steg den godt af. Tilsæt iblødsætningsvandet fra svampene og skær svampene i mindre stykker før de også tilsættes. Tilsæt de soltørrede tomater og linserne og lad det simre indtil det er tyknet.
Fordel blandingen i et smurt fad og læg kartoffelmosen ovenpå. Læg evt. et par klatter smør på eller gærflager.
Bag i ovnen indtil kartoffelmosen har lækre, gyldne kanter, ca. 10-15 minutter. Drys evt. med persille eller purløg og servér.