Persillesovs

Persillesovs… smager godt og er i mine øjne uundværligt tilbehør til frikadeller og er også perfekt til fiskefrikadeller (med masser af remoulade!) Men nøj, det er svært at lave. Det brænder let på og der skal røres til armen falder af, for at der ikke kommer klumper i. Det kan i al fald ikke anbefales at forlade køkkenet, mens man laver sovsen, men kartoflerne kan koge fint imens og frikadellerne kan stege ved siden af.

Nå, smøg ærmene op og kom i gang!

Ingredienser:
Mælk (skummetmælk er helt fint – sørg for at have nok: 1 liter er rigeligt)
Hvedemel (afhængigt af hvor meget sovs der skal laves og hvor tyk den skal være)
Persille (et ORDENTLIGT bundt – sådan en lille potte duer ikke)
1 tsk sukker
saltpeber (evt. hvid peber)

Hæld to strøgne skefuld mel i en meljævner og fyld den ca. halvt op med mælk. Ryst kort, men grundigt, og hæld jævningen i en tykbundet gryde. Gentag det samme en gang til. Det giver en OK mængde sovs.

Varm det op med jævn varme (3-4) og hyppig omrøring. Som det bliver varmere, bliver det også tykkere, og du skal grundigt rundt i hjørnerne, så det ikke brænder på. Hvis det bliver for tykt, så tilsæt lidt mere mælk. Den tykke blanding skal koge i 1-2 minutter og så skal der tilsættes lidt mere mælk af små omgange (gerne 1-2 dl af gangen), hvor sovsen koges op imellem hver tilsætning, så du kan følge med i konsistensen – det er først, når den koger, at konsistensen kan bedømmes. Hvis du har kartofler kogende ved siden af (og det bør du da have til persillesovs!), så kan du også bruge lidt at det kogende vand i stedet for mælk – det gjorde min mor altid, men da jeg bruger skummetmælk, så gør jeg det ikke.

Ind i mellem omrøringerne er der tid til at ordne persillen. Den skal skylles og de værste stængler pilles af. Læg den klargjorte persille i en sigte eller et dørslag til afdrypning.

Når konsistensen af sovsen er tilpas (og den skal tit være lige lidt tykkere end man tror), så hakkes persillen i en persillehakker direkte ned i sovsen. Brug bare meget. Når det hele er kommet i, tilsættes sukker, og 3-4 kværn peber (efter smag) og sovsen saltes efter smag, og koges lige op en sidste gang (det tager lidt længere end man tror).

TIPS:
Bliver sovsen helt umuligt klumpet, KAN man vælge at presse den igennem en sigte (før persillen tilsættes) – brug en ske til at mase den igennem sigten, og så skal der måske jævnes lidt ekstra med noget færdig Maizena jævning (altid godt at have på hylden). Jeg har bandet mange gange, mens jeg har forsøgt at lave persillesovs…

Et andet tip er at klargøre VIRKELIG meget persille, og så kun bruge mindre end halvdelen. Resten kan kommes i en frysepose og fryses ned – næste gang der skal laves persillesovs, kan du bare tage den pose ud og simpelthen bare knuse persillen med hænderne i stedet for at bruge en persillehakker.