Frikadeller

Stor favorit – måske især hos forældrene 🙂

Hos os serveres frikadellerne med kartofler, persillesovs og solbærsyltetøj (eller råsyltede solbær!). Ummenum. Jeg har selvfølgelig lært at lave frikadeller af min egen mor, og jeg tror det var min livret i mit barndomshjem – i hvert fald var det den ret, jeg bad om at få, da jeg kom hjem fra et år i England – udsultet efter rigtig dansk mad. Man KAN da også servere med brun sovs og rødkål – det gør vi altid i juleferien og så steger vi også frikadellerne i halvt andefedt. Jeg har prøvet at eksperimentere med ekstra ingredienser, f.eks. svesker eller æbler til jul, men det er jeg holdt op med…

Målene er meget meget ca.mål og det er meget med øjemål og gefühl (sorry).

Ingredienser:
500 g hakket kalv og flæsk (eller svin/kalv eller hvad de nu kalder det – i en snæver vending kan hakket skinke- eller svinekød også bruges)
1 stort løg
3 spsk rasp
3 spsk hvedemel
3 æg
½-1 dl mælk
1 tsk salt
pænt med peber
Kærgården til stegning (eller smør, men Kærgården er bedst her)

Løget pilles og hakkes – gerne i løghakker og gerne fint. Kødet røres sammen med løget med håndmixer (kødkroge) og rasp, hvedemel, salt og peber tilsættes. SÅ røres der – det bliver drøjt og sejt og så tilsættes de tre æg. Man KAN også nøjes med to æg, hvis det skulle være. ½ dl mælk (eller det jeg kalder et “rigtigt godt skvæt”) tilsættes og der røres igen. Farsen skal være blød, men ikke slasket. Er den for slasket, tilsættes mere rasp og hvedemel – man skal ikke være bange for at tilsætte meget af det. Når farsen ser ordentlig og “formbar” ud, er den klar. Det er bedst at stille den koldt ½ time før man går i gang med at forme frikadellerne – det er muligt, der så skal lidt mere mælk eller mel i – men det går også at stege dem med det samme.

Når frikadellerne skal steges, så smeltes en god spiseske Kærgården på en stegepande med fuldt blus. Når Kærgården er bruset af, skrues der ned på 4 (ud af 6) og med en spiseske formes farsen til frikadeller i hånden. Ja, det bliver nasset, men sådan er det. De fylder ca. hele panden  og står så og steger i 3-4 minutter. Med en paletske kigges der så på stegesiden, og hvis der er en pæn stegeskorpe, så vendes frikadellerne (start med de første der blev lagt på), og der skrues ned til 3. Efter 4 minutter til, kigges der forsigtigt til stegeskorpen, og frikadellerne kan vendes rundt så det passer så de bliver pænt stegt over det hele. Nogen af dem skal måske ligge på siden lidt, og nogen gange skal der lige lidt mere Kærgården på panden. Hvis der er for meget varme, så bliver stegeskorpen sort – det er ikke jordens undergang,  men det er ikke optimalt – og hvis der er for lidt varme, ja, så bliver de grå og kedelige. Når stegeskorpen er pæn, så er frikadellerne færdige. De kan spises straks (det er bedst), men kan også spises kolde eller lune eller gemmes og opvarmes senere (helst ikke på panden, så bliver de nok sorte, så gør det i ovnen med staniol over).