Tapas

Gode idéer til tapas:

Pinxtos med jordskokker og grøn aioli:
1 flûte
250 g jordskokker
frisk timian
1 usprøjtet citron
kruspersille
aioli
evt. syltede rødløg.

Tænd ovnen på 225 grader. Riv citronen. Rens jordskokker og skær dem i mundrette bidder. Vend dem med pillet frisk timian, olie, salt, peber og citronskal. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter.

Hak persillen fint og bland lidt over halvdelen med aiolien.

Skær flûtes’en i stykker, ikke bredere end 1 cm, og rist dem let. Smør med aiolien, læg 2-3 stykker jordskokker på hver og læg lidt syltet rødløg ovenpå.

Pinxtos med bønnecreme og peberfrugt
1 flûtes
1 ds butter beans
citronsaft
1 fed hvidløg
1 dl mayonnaise eller evt. salatost eller creme fraiche
salt og peber
3 peberfrugter (andre grøntsager kan også bruges)
2 rødløg
frisk, grofthakket basilikum
olivenolie

Tænd ovnen på 225 grader. Skyl og rens peberfrugterne og skær i mundrette stykker. Skær rødløget i både. Vend peberfrugter og rødløg i olie, salt og peber og bag dem i ovnen i 20-25 min. Imens laves bønnecremen ved at blende butter beans, citronsaft, hvidløg og mayonnaise og olivenolie. Smag til med salt, peber, citron, hvidløg. Det kan være vanskeligt at blende det, men giv ikke op!

Skær flûtes’en i stykker, ikke bredere end 1 cm, og rist dem let. Smør med bønnecreme og læg peberfrugt og rødløg på alle stykker og pynt med basilikum.

Hummus med bagte gulerødder
humus (evt. hjemmelavet hvis du vil)
fine gulerødder, evt. snack-gulerødder, gerne med top
frisk persille eller forårsløg

Tænd ovnen på 225 grader. Vend gulerødder i olie, salt og peber og bag i 20-25 min. Hak persille/snit forårsløg. Spred humus på en tallerken og læg de bagte gulerødder ovenpå. Drys med grønt.

Fyldte dadler
dadler
blå ost (eller anden ost, men stærk)
valnødder
evt. lidt sirup

Hak valnødderne og bland dem i den blå ost. evt. sammen med en smule sirup. Skær stenene ud af hver dadel og fyld hullet med osteblandingen. Done.

Haydari med kiks eller grøntsagsstave eller knækbrød
Ingredienser til haydari-ostecremen:
2 røde peberfrugter
200 g salatost
1 fed hvidløg
citronsaft
1 nip cayennepeber
evt. frisk persille

Derudover:
kiks med mange kerner til at dyppe i haydarien (eller grøntsagsstave eller knækbrød)

Tænd ovnen på 225 grader. Rens peberfrugten og skær den i grove stykker. Pensl med olie og drys med salt og bag i ovnen i ca. 15-20 min til de har en pæn grillet overflade. Mens de bager, blendes resten af ostecremen. Peberfrugterne blendes i, når de er færdige.

Servér med kiks eller noget andet at dyppe i.