Lasagne er så godt. Kan laves til mange mennesker og på mange måder. Grundlæggende taler vi om en (1) kødsovs, (2) lasagneplader (jeg bruger tørrede og har aldrig brugt friske) og (3) en mornay-sovs. Alle typer kødsovs kan bruges, f.eks. den her mors kødsovs og den kan med fordel laves i god tid (en god kødsovs skal helst simre i mindst to timer) og mornaysovs kan laves på mange måder – grundlæggende er det bare en opbagt sovs med ost og muskatnød og den kan også købes færdig. Lasagnen kan også med fordel samles et par timer før den skal i ovnen.
Så hvis lasagnen skal laves i én omgang, så tager det i al fald fire timer, så det er en weekendting. Ellers lav kødsovs dagen før og enten saml den dagen før eller bare lav sovsen og saml den som det passer på dagen.
Opskriften herunder er inspireret af denne fra micadeli https://micadeli.dk/vegansk-lasagne/
Ingredienser:
Kødsovs:
2 løg
3 fed hvidløg
200 g svampe, f.eks. champignoner
2 store dåser tomatpuré
4 gulerødder
1 aubergine
3 spsk soltørrede tomater
spidskommen
paprika
tørret oregano
tørret timian
2 dåser hakkede tomater
1 dl rødvin
lasagneplader
Mornay-sovs:
4 spsk smør
4 spsk mel
4-5 dl mælk, f.eks. havremælk)
150-200 g ost
revet muskatnød
evt. 2 tsk gærflager
Evt. revet ost og evt. rasp
Hak løg og hvidløg fint (hold dem separat). Hak champignoner groft. Hak gulerødder og auberginer meget fint eller riv dem groft. Hak de soltørrede tomater fint.
Steg løg og champignoner i olie i ca. 5 minutter. Tilsæt hvidløg og steg ½-1 minut. Tilsæt tomatpuré og steg det godt af. Tilsæt gulerødder og aubergine og steg i et par minutter til. Når det er godt møffet rundt, så tilsættes de soltørrede tomater, spidskommen og paprika. Når de har stegt 1-2 minutter, så tilsættes dåsetomaterne og rødvin med oregano og timian og så skal det hele simre i mindst 30 minutter, men meget gerne mere end to timer. Tre timer er nok perfekt. Smag til med salt og peber.
Ca. 20 minutter før lasagnen skal samles (altså mindst en time før der skal spises og gerne to timer), så påbegyndes mornay-sovsen. Smørret smeltes (men ikke brunes), melet piskes ud i smørret og når det er pænt samlet, så piskes mælken i lidt efter lidt (og det bringes i kog før den næste portion mælk kommes i). Når sovsen har en god tykkelse, tilsættes ost og revet muskatnød (og evt. gærflager). Smag til med salt og peber.
Smør et ildfast fad med smør eller olie, læg en smule kødsovs nederst, læg et lag lasagne-plader ovenpå (knæk dem evt. så hele fladen er dækket), mere kødsovs, så mornay-sovs, så lasagne-plader, kødsovs osv osv. Slut med et laf lasagne-plader og et lag Mornay-sovs. Revet ost ovenpå og evt. raps. Evt. lidt smørklatter ovenpå raspen.
Lasagnen kan med fordel stå i ½-1 time før den sættes i en 200 grader ovn i ca. 30 minutter. Serveres gerne med en frisk grøn salat.